Prajitura ochi de ou



Cand vine vorba de traditii de Pasti, singura care o respect si care-mi lipseste cand nu am parte de ea e mancatul de sunca fiarta cu oua fierte si cu spanac. In principal din cauza suncii. Si cand zic sunca ma refer la un picior din-ala mare de porc, afumat si tinut intr-un butoi cu sare. As vrea sa am niste amintiri faine din copilarie legate de tema asta, dar nu am. In afara de faptul ca vedeam din cand in cand piciorul pus intr-un fel de lighian gigantic umplut cu sare tosa. Pe vremea aia sunca mi se parea ceva normal, era tot timpul acolo, deci n-o bagam in seama si nici nu-mi imaginam ca peste cativa ani o sa devina o raritate devorata cu extaz.
Dar nu sunca e subiectul principal din postul asta, ci Pastele, mai exact prajituri care pot fi facute de Pasti.
De ce e o prajitura in forma de ochi de ou potrivita de Pasti? Pentru ca toate chestiile in forma de ou pot fi legate de Pasti... Daca nu va place  explicatia asta puteti sa faceti prajitura si in afara oricaror sarbatori, doar asa ca e fun. E o prajitura buna de 1 aprilie pentru ca iti pacaleste un pic ochiul.

Mie mi-a fost crema prea ne-dulce la sfarsit, de aia am adaugat vreo 50g de zahar pudra dupa ce a fost gata crema. Dupa ce stiti cat de dulce va place, puteti sa puneti mai mult zahar chiar in etapa cand faceti budinca.

Timp de preparare: 50 minute
Portii: 20-25
Ustensile: multe boluri, tava gigantica care vine cu aragazul, mixer daca aveti
Nivel de dificultate: incepatori

Ingrediente:
  • 1 borcan de compot de caise (jumatati de caise, eu am avut unul de 720 ml )
  • 200 g margarina sau unt
  • 300 g zahar
  • 4 oua
  • 300 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • o priza de sare
  • 1 pachet de budinca de vanilie
  • 500 ml lapte
  • 400 g smantana grasa
  • 50-100g zahar pudra
  • Optional: o bucata de cioco simpla sau cioco amaruie

Mod de preparare:
  • Se incalzeste cuptorul la 180 grade.
  • Se pregateste o tava din-aia gigantica cat tot cuptorul(tava standard care vine cu aragazul) si se pune o hartie de copt inauntru.
  • Se amesteca margarina sau untul cu 200g de zahar pana se obtine un amestc omogen pufos.
  • Se adauga ouale unul dupa altul, amestecand bine dupa fiecare.
  • Se amesteca faina, praful de copt si sarea intr-un bol.
  • Se pun 100 ml suc din compotul de caise intr-un pahar.
  • Se adauga alternativ din faina si din sucul de caise peste amestecul de unt cu zahar, amestecand bine.
  • Se pune aluatul in tava si se pune la copt pentru 20 minute.
  • Pana se coace prajitura, se pregateste crema. Se amesteca budinca cu 100g zahar si 6 linguri din lapte pana se obtine un amestec omogen.
  • Se pune restul de lapte la fiert si cand fierbe se ia de pe foc si se pune budinca inauntru si se amesteca bine
  • Se pune oala cu budinca inapoi la pe foc si se amesteca 2,3 minute pana se obtine o budinca de vanilie.
  • Se lasa budinca la racit.
  • Cand s-a racit budinca se pune smantana peste si se amesteca bine, pana se obtine o crema omogena
  • Eu dupa pasul asta am gustat crema si am mai pus zahar vanilat, as zice vreo 50 g. Cel mai bine e sa puneti cate putin pana obtineti gustul dorit si data viitoare sa puneti direct la inceput cand faceti crema si diferenta asta de zahar.
  • Cand e gata blatul, se lasa la racit si dupa ce s-a racit se intinde crema deasupra.
  • Se pun jumatati de caise peste crema, incap 20 de jumatati daca vreti bucati mari de prajitura sau 25 de jumatati daca vreti bucati mai mici de prajitura.
  • Prajitura se lasa reo 2-3 ore undeva la rece si dupa-aia se taie in patratele care arata ca un ochi de ou.
  • Eu am ras si putina ciocolata amaruie peste, sa arate ca si cum am pus piper pe oua.

Comments

Popular Posts