Tort cu mere si sirop de artar


Daca aveti pe cineva drag nascut toamna sau iarna si vreti sa-i faceti o surpriza, va recomand sa-i pregatiti tortul asta.
Sincera sa fiu nu mai tin minte cu ce ocazie am facut tortul prima oara(s-ar putea sa mi-l fi facut mie de ziua mea, ha!), tin minte doar senzatia aia de uimire pozitiva cand am incercat prima felie(nu stiu daca vi se intampla sa va ganditi ca e incredibil ca poti sa faci ceva asa de bun acasa, mie mi se intampla cateodata). De fapt, presupun ca crema e de vina, probabil as putea sa o ung pe o placa de polistiren si tot mi s-ar parea cea mai delicioasa chestie de pe planeta asta.
In general nu prea am rabdare sa fac torturi pentru ca implica prea multe blaturi si prea multe creme, dar atat blatul cat si crema la tortul asta se fac relativ repede si usor(cea mai complicata chestie la blat e ca tre sa bati albusuri de ou).
Reteta e de la Yottam Ottolenghi, in care am incredere deplina de cand am incercat 2 retete din cartile lui si ambele au iesit nemaipomenit de gustoase. Si vestea buna e ca la anul scoate o carte numai cu prajituri (YEEEEY!).

Ingrediente:
Pentru aluat
  • 80 g stafide
  • 4 linguri apa sau 3 linguri apa si 1 lingura rom
  • 280 g faina
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 1/4 lingurita sare
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 1 1/4 lingurita bicarbonat
  • 120 ml ulei de masline
  • 160 g zahar
  • 1/2 pastaie de vanilie sau 1 lingurita de esenta de vanilie
  • 2 oua batute
  • 3 mere taiate in cuburi de 1 cm
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 2 albusuri
Pentru crema
  • 100 g unt moale
  • 100 g zahar brun
  • 85 ml sirop de artar
  • 220 g crema de branza gen philadelphia din frigider
Mod de preparare:
  • Se preincalzeste cuptorul la 170 de grade si se pune hartie de copt intr-o tava rotunda cu diametrul de 20 cm
  • Se pun stafidele si apa intr-o oala si se pun pe aragaz la fiert la flacara mica pana se absoarbe toata apa. Se ia de pe foc si se lasa la racit
  • Intr-un bol se amesteca faina, scrotisoara, sarea, praful de copt si bicarbonatul.
  • In alt bol se pune uleiul si zaharul. Se pune deasupra miezul ras de la pastaia de vanilie sau esenta de vanilie. Se amesteca bine.
  • Se adauga treptat ouale batute peste amesctecul de zahar, amestecand bine de fiecare data.
  • Se pun deasupra stafidele, merele si coaja de lamaie si se amesteca.
  • Se pune si amestecul de faina peste si se amesteca bine.
  • In alt bol se bat albusurile pana se intaresc si se adauga in aluat in doua ture, amestecand usor ca sa se piarda cat mai putin din aerul din albusuri.
  • Se toarna aluatul in forma si se pune in cuptor pentru 1 ora, 1 ora si 15 min (in functie de cat au fost de mari merele s-ar putea sa fie mai mult sau mai putin) pana cand o scobitoare introdusa in mijlocul tortului iese afara fara urme lichide de aluat.
  • Cand e gata tortul se scoate din cuptor si se lasa la racit in forma.
  • Dupa ce s-a racit se scoate din forma si se taie in 2 pe orizontala, iar daca s-a umflat foarte tare partea de sus, trebuie indreptata si ea putin prin taierea excesului de aluat pana e dreapta.
  • Pentru crema se amesteca untul, zaharul si siropul de artar cu mixerul pana se obtine un amestec omogen usor si aerat.
  • Cu o spatula se adauga crema branza si se mixeaza pana se obtine o crema omogena (ca intodeauna aveti grija sa nu mixati prea mult ca s-ar putea sa devina prea lichida crema branza)
  • Ca sa asamblati tortul intindeti cu un cutit jumatate din crema pe jumatate de aluat, apoi puneti cealalta jumatate de aluat peste si o ungeti si pe aceasta cu restul de crema.
Pofta buna!

Comments

Popular Posts