Tarta cu rubarba si marzipan


Aici unde stau eu nu exista sezonul vinetelor, a lubenitei, a strugurilor, a cireselor... Nu exista mazare!!! Tristete mare... Exista in schimb sezonul rubarbei si a sparanghelului.
As putea sa ma mut direct in Olanda sau Italia de unde provin marea majoritate a legumelor si fructelor pe care le mancam sau as putea sa-mi scot ochii cu un sparanghel, dar nu-mi prea plac optiunile astea asa ca ma descurc cu ce am.
Rubarba nu o sa primeasca niciodata iubirea care-o am pentru lubenita, dar este un 'fruct'? foarte bun pentru prajituri.

(Rubarba am vazut in Romania la Kaufland, dar nu stiu daca exista marzipan pentru facut prajituri. O sa ma uit data viitoare cand sunt acasa.)

Asa ca la cererea publicului si ca sa nu pierd reteta pana vine rubarba (prin martie, aprilie) urmeaza o tarta cu rubarba delicioasa si usor de facut.

Nivel de dificultate: incepatori
Timp de preparare: o ora
Ustensile: tava de tarta cu diametru de 26 cm, sucitor
Portii: 8


Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 200 g faina + faina pentru intins aluatul
  • 1 lingura zahar brun sau normal
  • o priza de sare
  • 100 g unt la temperatura camerei + unt pentru uns forma
  • 1 ou dimensiunea M
Pentru umplutura:
  • 125 g marzipan
  • 100 g zahar pudra + zahar pudra pentru intins marzipanul
  • 3/4 lingura zeama de lamaie
  • 750 g rubarba
  • 2 1/2 linguri zahar
  • 3 linguri fistic tocat

Mod de preparare:
Pentru aluat:
  • Se amesteca faina, zaharul, sarea, untul si oul intr-un bol pana se obtine un aluat omogen. Aluatul se acopera si se baga pentru 30 de minute in frigider.
  • Dupa ce se scoate din frigider, aluatul se intinde cu un sucitor pe o suprafata cu faina pana se obtine un cerc de diametru 30 cm (tava are 26 cm si mai trebuie aluat sa vina si in sus pe peretii tavii).
  • Se unge tava cu unt si se pune aluatul in tava.
Pentru umplutura:
  • Marzipanul se taie in bucati mici si se amesteca impreuna cu zaharul pudra si zeama de lamaie pana se obtine un amestec omogen. Cu un sucitor se intinde marzipanul pe o suprafata cu putin zahar pudra pana ajunge la dimensiunea tavii(cel mai usor se intinde pe o foaie de copt si se rastoarna dupa-aia peste aluat).
  • Se pune marzipanul in tava peste aluat.
  • Se porneste cuptorul la 200 g Celsius.
  • Se spala si curata rubarba, apoi se taie in bucati mici de 2-3 cm.
  • Se amesteca rubarba cu zaharul si se pune in tava peste marzipan. Daca aveti rabdare se poate aranja asa frumos ca in poza, dar nu prea merita efortul, mai ales ca atunci nu mai incape asa multa rubarba in tava.
  • Se pune tava in cuptor si se coace pentru 30-35 minute.
  • Se scoate tava din cuptor si se imprastie fisticul tocat deasupra pentru decor.


Comments

Popular Posts