Toamna si prajitura cu prune din New York Times
Stiu ca pentru majoritatea e trist cand vine toamna. Vremea e urata, ploua, copacii isi pierd frunzele, hainele faine de vara trebuie bagate inapoi in dulap, copiii trebuie sa mearga iar la scoala, excursiile trebuie amanate pe anul viitor, mai putin si vine iarna... Dar daca stau asa si ma uit la partile bune ale toamnei (frunze colorate, multe fructe si legume - strugurii lipsesc din poza ca i-am mancat) atunci nu pot sa fiu suparata tare. Chiar si ploaia imi place.
Din cauza ca am fost la piata sa iau dovleac si am luat o gramada de alte chestii, numai dovleac nu, am facut o prajitura cu prune ca sa mai consum din chestiile luate.
Prajitura cu prune e luata din New York Times si e o prajitura care a aparut in fiecare an in Septembrie in ziar din 1982 pana in 1989. In 1989 s-au gandit oamenii de la ziar ca a venit vremea sa se opreasca si sa mai publice si alte retete, dar oamenii au protestat atat de tare incat de atunci o publica in continuare in fiecare an. Si e si online aici: reteta originiala.
Nivel dificultate: incepatori
Timp de pregatire: 1 1/4 ore
Ustensile: o tava rotunda cu diametru 23 cm, mixer sau lingura de lemn, un bol, un cantar de bucatarie
Portii: opt
Ingrediente:
- 150 g zahar (3/4 cana)
- 115 g unt la temperatura camerei
- 125 g faina cernuta (1 cana)
- 2 oua la temperatura camerei
- 1 lingurita praf de copt
- 1 praf de sare
- 12 prune
- 1 lingurita scortisoara
- 1-2 linguri zahar brun, in functie de cat sunt de acre prunele
Mod de preparare:
- Se incalzeste cuptorul la 175 grade.
- Se amesteca zaharul cu untul pana se obtine un amestec omogen.
- Se pune faina, ouale, praful de copt si sarea peste si se amesteca bine.
- Se toarna amestecul intr-o forma rotunda de diametru 23 cm (preferabil cu hartie de copt si unsa cu un pic de unt).
- Se pun prunele taiate in jumatati peste aluat pana e acoperit tot aluatul. Se imprastie scortisoara si zaharul brun peste prune.
- Se pune tava in cuptor timp de 50 minute. (Cine n-are cuptor cu temperatura reglabila sta cu ochii pe prajitura ca un vultur. E gata cand e putin rumenita deasupra si o scobitoare introdusa in prajitura iese fara urme lichide de aluat. Cel mai bine se face testul in mai multe locuri, printre care in mijloc si prin laterale.)
Eu am mancat prajitura cu o frisca facuta preferabil cu mixerul din 200 g smantana cu grasime 40%, 2-3 linguri de zahar si o lingurita de rom. Am mai pus si zahar pudra decorativ deasupra, dar nu trebuie neaparat.
Si gata. Yum. Prunele sunt pe locul trei in top ten-ul fructelor mele preferate pentru prajitura. Locul intai e in mod cert rubarba, locul doi sunt caisele.
Si gata. Yum. Prunele sunt pe locul trei in top ten-ul fructelor mele preferate pentru prajitura. Locul intai e in mod cert rubarba, locul doi sunt caisele.
Comments