Galette/imitatie de pizza cu mure si zmeura


Inainte sa zic altceva trebuie sa clarific ca prajitura asta e delicioasa in ciuda pozei care lasa niste semne de intrebare asupra deliciozitatii ei.

Asa ... Tot timpul cand vedeam pe undeva retete de 'fruit pizza' ma gandeam 'uita-te si la oamenii astia, sunt nebuni la cap'. Pana azi cand am incercat o reteta de tarta care la sfarsit arata ca o pizza. Si uimire, e super delicioasa, n-are nimic de-a face cu o pizza, doar arata ca una.
Reteta e de la Nigella si e reteta propusa de ea pentru Cookalong-ul din luna septembrie. Pentru cine se intreaba ce e un cookalong, e un concurs unde primesti in fiecare luna alta reteta si trebuie sa faci reteta acasa si sa-i faci poza si sa participi cu poza la concurs. Premiul e o carte semnata de Nigella.

Nivel de dificultate: incepatori
Timp de preparare: 1 ora cu tot cu timpul cat sta aluatul in frigider si cat se coace tarta.
Ustensile: hmmm... sucitor, hartie de copt, tava, un bol.
Portii: cica 8 dar sa fiu sincera am mancat-o trei persoane in 5 minute, deci 3 portii

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 60 g faina
  • 30 g malai, da ... ala cu care se face mamaliga
  • 50 g unt rece taiat bucati mici
  • 1 lingura margarina, daca nu e bun si unt
  • 1/4 lingurita de sare
  • 1 lingura zahar
  • 1 -2 linguri apa foarte rece
Pentru umplutura:
  • o combinatie de 200 g de zmeura si mure
  • 3 linguri zahar brun
  • 3 linguri creme fraiche sau smanatana cu continut ridicat de grasime (30%)
Mod de preparare:
  • Se amesteca faina, malaiul, lingura de zahar si sarea intr-un bol. Se pune untul si margarina peste si se amesteca cu mainile pana iese o combinatie care arata ca niste farmituri de paine. 
  • Se pune deasupra apa rece pana se formeaza un aluat. Eu tot timpul torn la inceput mai putin, vad ce se intampla, si dupa-aia torn mai multa apa daca nu se leaga aluatul cum trebuie.
  • Se pune aluatul in frigider 30 minute.
  • Se incalzeste cuptorul la 190 grade.
  • Dupa 30 de minute se scoate aluatul, se pune pe o hartie de copt si se intinde cu sucitorul. Eu l-am intins pe al meu pana a ajuns la un diametru de 28 cm. Al meu a fost foarte lipicios si am tot pus faina pe sucitor. 
  • Se pun fructele in mijloc, lasand o margine de 4-5 cm de aluat liber la margini.
  • Se presara 2 linguri de zahar brun peste fructe.
  • Se presara 3 linguri de creme fraiche/smantana peste fructe.
  • Marginile de aluat lasate libere se umezesc cu degetele cu putina apa si se indoaie ca sa formeze o bordura pe marginea prajiturii, bordura nu trebuie sa acopere fructele, trebuie sa fie doar o bordura de aluat.
  • Se mai presara o lingura de zahar peste toata treaba asta, inclusiv peste bordura de aluat.
  • Se pune in cuptor timp de 20 de minute sau pana cand aluatul devine usor rumenit. Aici exista unele probleme pentru ca zmeura lasa multa zeama. Exista 3 optiuni: 1. se pun numai mure dar atunci nu e asa de aromata prajitura. 2. se ignora zeama ca-i buna, si aluatul e destul de uscat din cauza malaiului incat sa nu ne deranjeze. 3. asta e optiunea care am ales-o eu, dupa 15 minute am scos tava din cuptor, am varsat din zeama cu grija si am pus tava la loc. Privind inapoi nu stiu de ce am facut asta, dar e si asta o optiune valabila.
Iti dai seama cat de delicioasa e o prajitura dupa cat rezista pana dispare. La noi a durat 5 minute, un nou record.

P.S. am uitat sa mentionez ca cel mai bine ar fi sa fie fructele proaspete si nu congelate. Functioneaza precis si cu fructe congelate, dar atunci trebuie probabil scursa zeama de la fructe dupa jumatate din timpul de copt

Comments

Popular Posts