Un fel de papricas de porc :-)


Nu degeaba se spune ca porcul e cea mai buna leguma... Mi-am dat seama ca nu am nicio reteta buna cu carne de porc. Toata carnea de porc imi iese ca o talpa de papuc asa ca am zis ca imi incep studiul cu muschiul de porc, asa o carne moale nici eu nu am cum sa o stric.
Si miracol, am gasit la Martha Stewart o reteta cu care am reusit nu numai sa fac porc mancabil ci chiar foarte bun. 
Aici deschid o paranteza despre boiaua afumata. Cand am inceput sa mananc chorizo m-am intrebat o vreme daca n-o fi stricat. Era ciudat ca desi avea gust afumat era parca si putin acru pe fundal. Dupa-aia m-am obisnuit cu chorizo, chiar a inceput sa-mi placa mult. Asa ca am cumparat boia afumata si am inceput sa o folosesc timid prin retetele care cer boia. Acum am ajuns in stadiul in care pun boia afumata si unde nu trebe din cauza ca e noul meu condiment preferat.
Si altceva important: la retetele cu sos de rosii, rosiile sunt foarte importante. Nu toate rosiile din doza care se gasesc de cumparat sunt bune/unele n-au niciun gust. De aia cand vine vorba de rosii la doze merita investit mai mult, ceea ce nu garanteaza ca o sa fie rosiile mai bune, dar sansele sunt mai mari decat la dozele ieftine. Aici la mine exista doze de rosii 'MUTTI' din Italia si pe astea le folosesc eu.

Timp de preparare: 45 minute
Portii: 3 mari sau 4 mici
Nivel de dificultate: incepatori

Ingrediente:
  • 400 - 500g muschi de porc, taiat in doua pe verticala si dupa-aia taiat cuburi mici
  • 400g rosii din doza - pulpa de rosii sau rosii cherry la doza
  • 1 lingurita zahar - optional
  • 2 linguri boia dulce sau 1 lingura boia afumata si 1 lingura boia dulce
  • 2 linguri ulei de masline
  • 115 g smantana cu 30% grasime
  • 1 ceapa medie taiata marunt
  • 250 g paste lungi si late
  • 2 linguri unt
  • 2 linguri parmezan ras
  • sare
  • piper
  • patrunjel proaspat tocat marunt
Mod de preparare:
  • Se pune apa cu sare la fiert intr-o oala mare si se fierb pastele dupa instructiunile de pe pachet.
  • Cand sunt gata pastele se scurg si se pun inapoi in oala, se adauga 2 linguri de unt si 2 linguri de parmezan deasupra, se amesteca si se acopera oala cu un capac ca sa ramana pastele calde. Pastele nu trebuie sa iasa in evidenta, ele vor fi folosite sa absoarba sosul de la carne. Cine vrea pastele mai aromate mai poate sa puna unt/parmezan dupa gust.
  • Se pune carnea intr-un bol si se pune o lingura de boia si o lingura de ulei de masline deasupra si se amesteca bine.
  • Se pune o lingura de ulei de masline la incalzit pe foc mediu intr-o tigaie. Cand uleiul e incins bine, se pune carnea in tigaie si se rumeneste pana isi schimba culoarea, circa 3, 4 minute.
  • Se scoate carnea din tigaie si in locul ei se pune ceapa si se prajeste pana se inmoaie, vreo 5 minute.
  • Apoi se pune carnea inapoi in tigaie peste ceapa. In plus se adauga si lingura de boia afumata, rosiile din doza si jumatate cana de apa. Se lasa pana incepe sa fiarba, apoi se reduce focul la nivel mic si se lasa pe foc 10-15 minute pana se ingroasa sosul. Se gusta si se mai pune sare si piper dupa gust. Eu de cele mai multe ori nu am rosii extraordinar de bune asa ca mai "ajut" sosul cu o lingurita de zahar. Zaharul reduce aciditatea rosiilor si sosul primeste un gust mai bun.
  • Se opreste focul, se ia oala de pe foc si se adauga smantana. Se amesteca bine.
  • Se pun in farfurii pastele si deasupra carnea cu sos si se presara patrunjel proaspat deasupra.
Se potriveste foarte bine cu salata verde. E de asemenea un fel de mancare bun pentru cand e vreme rea afara.

Comments

Popular Posts