Stelute cu scortisoara ... a inceput numaratoarea inversa


Nu-i frumos sa te plangi de tara care te-a adoptat, dar cand vine vorba de mancare trebuie sa recunoastem ca nemtii nu sunt renumiti pentru mancarurile lor felurite si delicioase. Sau cel putin nu in capul meu. Dar in apararea lor, cand vine vorba de fursecuri/prajiturele de Craciun sunt cei mai simpatici. Anul asta ne-am descoperit iubirea nemarginita pentru dulciuri de Craciun care trebuie savurate pe canapea, sub o patura calduroasa cu un ceai de menta. Daca se poate si cu un filmulet cu un semineu pe televizor ca sa ai impresia ca esti intr-o cabana prin Alpi.
Printre preferatii mei sunt biscuitii speculatius si stelutele cu scortisoara (=Zimtsterne, astea din poza de jos sunt cumparate).


Bineinteles ca exista de cumparat gata facute, dar am vrut sa vad daca stelutele facute de casa sunt la fel de delicioase si am aflat ca sunt.
Atentie, nu incercati reteta asta daca nu aveti cuptor la care puteti regla temperatura, am incercat eu cu un aragaz din anii 70 si au iesit ca niste pietre. Dar nu va speriati, am incerat si la un cuptor normal cu temperatura reglabila si ies cum trebuie.

Ustensile: bol mare, bol mic, spatula, mixer/tel
Timp de preparare: 1 ora preparare activa + 2 ore de racire
Nivel de dificultate: mediu

Ingrediente:
  • 100g de alune macinate
  • 2 albusuri de ou
  • 1/2 lingurita zeama de lamaie
  • 125 g zahar
  • 1 plic de zahar pudra (din-ala mic de 7 grame)
  • 1 lingurita scortisoara
  • 125 g migdale macinate
Mod de preparare:
  • Alunele se rumenesc intr-o tigaie fara ulei.
  • Se bat albusurile de ou cu o priza de sare si cu zeama de lamaie pana se formeaza o spuma din-aia tare la care ramane motul in sus cand ridici telul/mixerul.
  • Se lasa zaharul sa curga in albus in timp ce cu cealalta mana se continua cu amestecatul cu mixerul/telul.
  • Se rezerva 3 linguri de amestec de albus si se pune intr-un bol mic.
  • Se adauga zaharul vanilat, scortisoara, alunele si migdalele peste albus. Se amesteca cu grija(ca sa nu iasa aerul din albus) pana se obtine un amestec omogen.
  • Se pune amestecul in frigider pentru 2 ore.
  • Se incalzeste cuptorul la 150 de grade
  • Si aici incepe partea interesanta. Aluatul este foarte lipicios. Trebuie scos aluatul din frigider si intins cu un sucitor pana se obtine un aluat de grosime 3/4 cm. Am incercat sa folosesc alune macinate in loc de faina la intins, sau sa intind aluatul intre 2 hartii de copt, dar nu pot sa zic ca am gasit solutia perfecta. Incercati si vedeti cum va place mai mult.
  • Cu o forma de fursecuri in forma de steluta decupati stelutele si puneti-le intr-o tava cu hartie de copt.
  • Cu o pensula ungeti stelutele cu albusul din bolul mic.
  • Presarati niste scortisoara peste stelute.
  • Puneti stelutele la captor pe sina cel mai de jos(extrem de important!!!), pentru 15-18 minute.

Pofta buna :-)!

P.S. eu cand zic cuptorul sa fie la 150 de grade, ma refer la treapta cu caldura de jos si sus (semnul ala cu o linie jos si o linie sus). Petra prajituri nu e bine sa fie folosita treapta cu ventilator(linie jos, ventilator, linie sus) pentru ca adauga 20 de grade la temperatura aleasa.

Comments

Popular Posts