Friptura de miel simpla (la cuptor)
Stiu ca nu-i frumos sa zici asta, dar mi-au trebuit aproape 30 de ani pe lumea asta sa incerc sa gatesc carne de miel. Motivul e o combinatie ciudata dintre miei inocenti si mama mea care nu prea gatea asa ceva din cauza ca nu-i placea carnea de oaie.
Fiind primul Paste care-l facem singuri la noi acasa, am zis ca a sosit vremea sa imi incerc norocul. Doar nu toti oamenii care fac acasa carne de miel sunt Einstein, nu?
Simtindu-ma de asemena lenoasa si practica(lenoasa ca n-am avut chef de ceva complicat cu tone de ingrediente si practica ca daca vin musafiri n-am eu timp sa fac rata umpluta cu portocale), am ales o reteta care dureaza mult dar pentru care cantitatea de munca e minima.
Reteta e extrem de simpla, singurul lucru care trebuie sa-l luati in considerare e ca dureaza 4 ore pana-i gata carnea inclusiv cu garnitura. E o reteta perfecta de duminica.
Despre carne, ce sa va zic? Cei dintre voi care cunosc pulled pork, pot sa-si imagineze ca iese un pulled miel, ca sa fiu mai explicita, carnea se descompune cand tragi de ea si ti se 'topeste' in gura.
Reteta o am din cartea preferatei mele Lorraine Pascale, si mi s-a intamplat si mie cum zicea ea in carte, adica treceam pe langa friptura si tot rupeam cate o bucata din ea.
Si aici ca o paranteza, si dupa 4 ani de explorat in lumea gatitului, tot sunt complet indragostita de Lorraine si cartea ei Fast, fresh and easy food.
Recenziile de la degustatori au fost foarte bune, si eu am fost foarte incantata ca a avut gust de porc. Iei.
Portii: 4
Ustensile: o oala cu capac care poate fi bagata in cuptor, o tava mica
Timp de preparare: 4 ore si 15 minute
Nivel de dificultate: incepatori
Ingrdiente:
- 1 pulpa de miel de 1-1,2 kg cu os (alternativ, ca aici nu se gaseste tot timpul pupla, un umar de miel cu sau fara os) - proaspat si de miel de-adevarat, nu de oaie care a murit de batranete
- 8 catei de usturoi
- 2 cepe
- 4 ramuri de rozmarin (foarte indicat sa puneti rozmarin, da o aroma delicioasa mancarii)
- 4 frunze de salvie (daca gastiti, nu-i obligatoriu)
- 4 frunze de dafin
- 400 ml vin alb (eu am folosit un Chardonnay ieftin si bun)
- sare si piper (am folosit cam 2 lingurite si jumatate de sare si tot mi s-a parut prea putin la sfarsit, dar puneti dupa intuitie si gustati spre sfarsit si mai ajustati)
- 2 linguri de miere
- 1 kg cartofi noi sau cartofi mici
- ulei de masline
- 400 g mazare
Mod de preparare:
- scoateti carnea din frigider cu 30 de minute inainte sa incepeti ca sa ajunga la temperatura camerei
- preincalziti cuptorul la 150 de grade (deci o temperatura destul de mica)
- condimentati carnea bine cu sare si piper
- bagati carnea intr-o oala cu capac care se poate pune si in cuptor
- puneti deasupra cepele curatate si taiate fiecare in 4
- puneti deasupra si usturoiul fara sa-l curatati (sa-l spalati ar fi bine)
- puneti deasupra si rozmarinul, salvia si frunzele de dafin
- presarati mierea deasupra si turnati vinul peste tot
- Puneti capacul pe oala si bagati oala la cuptor pentru 2 ore jumate. Eu mi-am pus ceasul sa sune din ora in ora ca sa intorc carnea si sa mai pun peste ea cu lingura din sosul in care se face.
- Intre timp spalati cartofii, daca-s bio nici macar nu trebe curatati (cica coaja de cartofi are multe vitamine). Taiati-i in cuburi si condimentati-i bine cu sare si piper. Puneti niste ulei de masline peste si puneti-i intr-un recipient care poate fi bagat in cuptor si care sa mai aibe loc langa oala cu friptura in cuptor.
- Dupa 2 ore jumate bagati si cartofii in cuptor. Aici e momentul cand ati putea sa gustati friptura sa vedeti daca mai trebe condimentata. Puneti ceasul sa sune peste o ora.
- Dupa o ora bagati mazarea in oala cu friptura si puneti ceasul sa sune dupa 30 de minute.
- Scoateti totul din cuptor si serviti cat e cald :-).
Comments