Prajitura cu ricotta si alune
Reteta asta am invatat-o de la Jamie Oliver. El spune pe blogul lui ca e printre primele prajituri care le-a facut cand a inceput sa lucreze si ca a facut reteta asta de sute de ori. Asemanator a fost si la mine, a fost printre primele prajituri pe care le-am facut cand am invatat sa gatesc si am facut-o de fiecare data cand aveam musafiri sau cand trebuia sa ducem prajitura undeva cu ocazia unor momente festive. Toti care au 'testat' prajitura au spus ca e delicioasa si unii chiar mi-au cerut reteta, semnul suprem ca e vorba despre o reteta buna.
Bineinteles ca nu m-am putut abtine, si am imbunatatit reteta cu un ganache de ciocolata ca asa se face cu retetele de unde vin eu.
Pregatiti-va inainte pentru ca lumea o sa zica ' e buna, dar de ce nu a crescut cum trebuie?'. Raspunsul e simplu, prajiturile cu branza cu 30% grasime o sa iasa tot timpul mai degraba dense si umede decat crescute. Dar exact asta este efectul dorit de catre italieni care au inventat chestia asta.
Timp de preparare: 1 ora cu tot cu copt
Nivel dificultate: incepatori
Portii: 8-10
Ustensile: tava rotunda cu fund detasabil de 23, 26 sau 28 cm, 2 boluri
Ingrediente:
- 115 g unt, la temperatura camerei (trebuie scos din frigider si tinut cam 30 minute pe masa)
- 125 g alune(de copac) macinate
- 125 g zahar
- 4 oua dimensiunea L cu albusurile separate de galbenusuri
- coaja rasa de la o portocala
- 30 g faina
- 125 g ricotta
- 2 linguri de mac daca va place, daca nu inca 2 linguri de alune macinate sau migdale macinate
- o priza de sare
- 3 linguri cu varf de gem (preferabil caise, sau cine are gem de portocale se poate considera norocos)
- 40 g de ciocolata de lapte
- 40 g ciocolata amaruie
- 3-4 linguri smantana
Mod de preprare:
- Se incalzeste cuptorul la 190 grade.
- Se unge o tava de 28 cm cu fundul detasabil cu putin unt(am facut reteta asta si in tavi de 23 si 26 cm si timpul de coacere ramane acelasi si e la fel de gustoasa indiferent de dimensiunea tavii)
- Se amesteca untul cu zaharul intr-un bol pana se obtine un amestec omogen cremos de culoare deschisa.
- Se adauga galbenusurile unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare.
- Se adauga coaja de portocale la amestec.
- Se cerne faina peste si se amesteca usor.
- Se adauga ricotta sfaramata si alunele macinate + macul/alunele si se amesteca din nou bine.
- In alt bol se bat albusurile cu o priza de sare pana se face o spuma(se zice ca albusurile sunt batute bine daca se poate intoarce bolul in care sunt cu fundul in sus si nu pica albusurile din el, dar atentie, m-am trezit de cateva ori cu albusuri pe jos facand testul asta).
- Se adauga albusurile batute la amestecul din primul bol si se amesteca usor de sus in jos pana se obtine un amestec omogen.
- Se toarna amestecul in forma si se coace aproximativ 25-30 minute pana cand se rumeneste usor. Puteti verifica daca-i gata prin introducerea unei scobitori in mijlocul prajiturii, daca scobitoarea iese uscata si fara farmituri prajitura e gata.
- Se scoate prajitura din cuptor si se lasa la racit in tava.
- In timp ce se raceste prajitura, se pune gemul intr-o oala cu 4 linguri de apa la fiert pe aragaz pana se dizolva gemul si iese un sirop omogen. Se unge prajitura cu siropul obtinut.
- Se topesc ciocolatatile in cuptorul cu microunde sau daca n-aveti cuptor, taiati ciocolata in bucati mici si puneti smantana la fiert pe aragaz. Cand s-a topit ciocolata (sau incalizit smantana daca n-aveti microunde) se toarna cate putin din smantana peste ciocolata si se ameteca bine. Repetati procedura cu smantana pana obtineti o glazura cu consistenta si gustul dorit. Puneti glazura peste prajitura si gata. Erau deja pera multi pasi.
- Daca n-aveti chef de glazura asta 'complicata', nu mai cumparati smantana. Radeti ciocolata si puneti-o rasa peste glazura din gem. Eu am pus si glazura si am si ras ciocolata peste sa fie mai frumos decorul.
Comments