Tarte flambee sau flammkuchen sau un fel de pizza cu sunca, ceapa si smantana
Cand ma gandesc la o vineri seara perfecta, in minte imi vine mancarea rezultata din reteta asta, un pahar de bere sau vin si un episod din ceva funny. Ce poti sa-ti doresti mai mult pe lumea asta?
Se cheama tarte flambee ceea ce inseamna ceva de genul 'placinta in flacari' din cauza ca se pune in cuptorul foarte incins si aluatul fiind asa de subtire, e gata in 2 minute... daca ai cuptor de facut paine...
Daca aveti chef puteti sa faceti aluatul de mana, eu mai fac asta uneori ca sa nu uit sa framant :-)), dar functioneaza la fel de bine cu aluat de pizza cumparat gata si intins foarte subtire cu sucitorul.
Nivel de dificultate: incepatori
Portii: vreo 3 pentru oameni foarte flamanzi
Timp de preparare: 30 minute + 1 ora in care sta aluatul
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 400g faina
- o lingura de drojdie uscata
- 1 lingurita de sare
- 1 priza de zahar
- 250 ml apa calduta
Pentru umplutura:
- 400g ceapa
- 250g creme fraiche
- 150g bacon
- sare si piper
Mod de preparare:
- Intr-un bol mare se amesteca faina cu drojdia, sarea si zaharul. Se toarna apa deasupra si se amesteca mai intai cu o lingura pana se formeaza un aluat faramicos. Se pune apoi aluatul pe o suprafata curata cu putina faina si se framanta timp de 10 minute pana se obtine un aluat neted.
- Aluatul se pune inapoi in bol si se acopera si se lasa o ora la crescut intr-un loc calduros.
- Intre timp se taie ceapa in inele subtiri si se pune pentru 2 minute la fript intr-o tigaie.
- Baconul se taie in cuburi mici si se pune si el pentru 5 minute la fript intr-o tigaie.
- Se incalzeste cuptorul la 250 de grade.
- Dupa ce a stat o ora aluatul se intinde foarte subtire cu un sucitor. Iese mult aluat, de aceea cel mai bine se imparte in 4 (pentru 4 pizze mici) sau in 2 (pentru 2 pizze maaari)
- Se unge aluatul cu creme fraiche, se pune ceapa si baconul deasupra.
- Se mai pune piper si sare(sarea e foarte importanta, deliciozitatea mancarii depinde de cat e de sarata, partea buna e ca daca nu ati pus destula mai puteti sa puneti si la sfarsit) si se pune in cuptor pentru 10-15 minute pana se rumenesc frumos marginile.
Aluatul trebuie sa iasa subtire si crocant.
Dupa cum se vede in poza, mie imi place sa pun putin salam picant si marar in plus.
P.S. super smecherie descoperita dupa ce am postat reteta asta: puneti niste mozarella de bufalla(e important sa fie de bufalla, pentru ca e mai sarata decat mozarella normala) peste creme fraiche, si de abia apoi restul de ingrediente, face ca flammkuchenul sa fie si mai delicios, chiar daca e greu de crezut. Eu pun cam o bila de 100-125 g de mozarella per tava mare de flammkuchen.
P.S. super smecherie descoperita dupa ce am postat reteta asta: puneti niste mozarella de bufalla(e important sa fie de bufalla, pentru ca e mai sarata decat mozarella normala) peste creme fraiche, si de abia apoi restul de ingrediente, face ca flammkuchenul sa fie si mai delicios, chiar daca e greu de crezut. Eu pun cam o bila de 100-125 g de mozarella per tava mare de flammkuchen.
Comments