Cartofi dulci prajiti sau cum sa (nu) traiesti sanatos


Atentie: inainte sa cititi, e important de stiut ca cartofii dulci sunt de-adevarat dulci.

Daca va intrebati de ce nu mai postez nimic, e simplu, am decis ca mancam sanatos fara carbohidrati si fara zahar, fara coloranti si fara conservanti etc. si nu am gasit nicio reteta sanatoasa care sa merite sa-mi consum energia scriind reteta aici.
In puctul asta astept oamenii care manca sanatos sa fie indignati si sa se certe cu mine si sa-mi dea milioane de exemple de mancare sanatoasa delicioasa. 
Dar sunt mai batrana si mai sceptica, cu greu sa ma convinga cineva la momentul asta ca brocolli cu quinoa sau mai stiu eu ce uscaciuni sunt delicioase... As da o imparatie pentru un langos gigantic si unsuros umplut cu telemea de oaie urmat de un melc pufos cu scortisoara.
Astea fiind zise, nu vreau sa renunt la postul meu de dictator nemilos al regimului alimentar si nu stiu cand o sa postez data viitoare ceva delicios cu zahar.
Cateodata tre sa faci ceea ce trebe sa faci si asta-i viata. Singurul lucru care ma consoleaza in lumea dezolanta a vitaminelor e faptul ca cartofii dulci sunt considerati ok din punct de vedere nutritiv spre deosebite de fratii lor banali nedulci.
Asa ca-mi fac de cap cu cartofi dulci 'prajiti' la cuptor si tre sa recunosc ca sunt extrem de deliciosi, mai ales cu sos remoulade care am hotarat eu ca nu e un pericol daca nu manc un borcan deodata( la fel e si cu inghetata, daca manci doar o cupa nu se pune ca-i prea mica sa te faca nesanatos).
Daca va intrebati de ce urmez asa un procedeu complicat sa-i fac, incercati o data sa-i faceti ca niste cartofi normali si o sa vedeti ca nu are niciun sens, se fac moi si bleah.
Daca n-as sta in tara asta plina de oameni corecti, as posta aici poza de unde am furato-imprumutat reteta. Dar s-a prins un pic de corectitudine de mine asa ca priviti reteta originala frumoasa aici. Am adaptat-o foarte putin din cauza ca n-aveam pesmet si am ajuns dupa-aia la concluzia ca versiunea mea e mai buna.

Nivel de dificultate: incepatori
Timp de pregatire: 1 ora jumate
Portii: 2

Ingrediente:

  • 2 cartofi dulci medii
  • 2 linguri amidon de porumb
  • 1/2 lingura sare
  • 1/2 lingurita praf de curry
  • 1/2 lingurita boia afumata
  • 2 linguri malai de porumb sau de pesmet
  • 2 linguri ulei de masline

Mod de preparare:

  • Se incalzeste cuptorul la 225 grade.
  • Se spala si se curata cartofii. Se taie bastonase.
  • Se pun intr-un bol cu apa si se lasa o ora la inmuiat.
  • Se scot cartofii si se usuca cu un servet de bucatarie.
  • Se pun lingurile de amidon intr-o punga de plastic in care incap cartofii si se pun si cartofii in punga. Se leaga punga si se scutura bine punga ca sa se distribuie amidonul uniform pe cartofi.
  • Se scot cartofii din punga si se pun intr-un bol cu uleiul de masline, sarea, curryul, boiaua si malaiul. Se amesteca bine.
  • Se intind pe o tava cu hartie de copt si se aranjeaza asa incat sa fie spatiu intre ei si sa nu se atinga. Pasul asta e important asa ca daca nu incap toti faceti doua tavi.
  • Se pune tava in partea de jos a cuptorului si se las la copt 15 minute dupa care se amesteca din nou bine si se aranjeaza la loc si se mai lasa 10-15 minute dupa care se opreste cuptorul si se lasa 10 minute tava in cuptorul oprit.
Chiar daca urmati pasii de mai sus, cateodata tot ies cartofii moi, n-am aflat inca cum deosebesti cartofii care o sa iasa crocant de cei care o sa iasa moi, dar daca o sa aflu va spun.

Comments

Lioa said…
I-am facut si eu... In sfarsit! Aproximativ dupa reteta ta, eu nu am cuptor cu setarea temperaturii si m-am adaptat. Cred ca partea cu cartofii moi e posi il sa fie de la faptul ca nu-s toti egal taiati si in unele parti se crocantesc si in alte parti sunt doar moi. Nu stiu ce gust ar trebui sa aibe ca e prima oaracand mananc asa ceva da-mi place cum au iesit. Te pup Cris!
Cristina bakes said…
Ha, primul meu comment, yeey! Ma bucur daca ti-au placut, bineinteles ca ar iesi mai buni daca i-ai baga intr-o friteuza, dar aici vorbim despre chestii sanatoase. Si oricum n-am friteuza... Sper totusi ca i-ai mancat cu ceva cu maioneza, ca asa-s cei mai buni si mai tre sa anulam un pic din sanatate.

Popular Posts