5 things I learned the hard way ... about baking
Unele lucruri despre facutul prajiturilor le stii mai bine din-nainte sa te apuci.
Unele sunt mai importante (dimensiunea tavilor si temperatura cuptorului, altele sunt 'nice to have' ca de exemplu faina aerata)
Nota despre importanta tavilor cand faci prajituri: dimensiuna tavilor e foarte importanta la prajituri. Daca intr-o reteta zice sa folosesti o tava de X cm, cel mai bine e sa folosesti una de X cm, admise sunt X+/-1cm. Orice alta dimensiune duce la alti timpi de coacere decat cei din reteta. Daca tava e mult mai mare, timpul de coacere e mult mai mic(10-15 minute mai putin). La fel daca tava e mai mica, exista riscul sa nu se coaca la mijloc.
Cand am inceput sa fac prajituri aveam o singura tava si faceam toate prajiturile in tava aia si cand nu ieseau ma gandeam ca-s niste prosti aia care au scris reteta, ca nu iese nicicum :-).
Nota despre faina: in multe retete se zice sa cerni faina inainte sa o folosesti. Ca sa ai un rezultat mai bun si sa fie prajitura mai pufoasa e bine sa o cerni uneori, dar prin cernut eu ma refer sa o pui intr-un bol si sa o 'bati' ca nebunul cu o lingura incat sa fie mai aerata. E suficient. Nu trebuie sa-ti cumperi sita de cernut faina.
Nota despre albusurile de ou: trebuie sa ai grija cand amesteci albusurile batute spuma cu restul de ingrediente. Albusurile se bat sa aereze prajitura si sa o faca mai pufoasa. Daca amesteci ca nebunul la albusuri cu restul de ingrediente, omori tot aerul din albusuri si nu mai iese pufoasa prajitura. Asa cu guru-i prajiturilor spun sa pui albusurile peste restul de ingrediente si sa amesteci usor cu o lingura de lemn, de jos in sus.
Nota despre incalzitul cuptorului inainte de coacere: fooooarte important e sa incalzesti cuptorul cu aproximativ 10,15 minute inainte sa bagi prajitura(in functie de cat ti-e de bun cuptorul). La cuptor ii trebe o vreme pana ajunge la temperatura care ti-o doresti tu. Daca nu e bine incalzit cuptorul se schimba timpul cat trebuie lasata prajitura in cuptor.
Daca vrei sa o faci ca la carte: iti pregatesti/cantaresti toate ingredientele si dupa-aia dai drumul la cuptor si dupa-aia te apuci sa combini ingredientele unele cu altele. Eu sunt un mad baker si imi place sa fac totul haotic zici ca a explodat o bomba in bucataria mea.
Nota despre 'graba stricta treaba': cel mai important e sa-ti lasi timp cand faci prajituri. Dureaza cat dureaza si daca te grabesti n-o sa iasa nimic bun.
Comments