Pie/crostata cu caise
Cartea din care am reteta asta zice ca-i o 'pie' dar daca cauti pe net cum arata o 'crostata' o sa zici ca nu-i pie ci e crostata. Poate crostata pe italiana inseamna pie. Nu o sa aflam niciodata decat daca intrebam un italian care stie engleza.
Deci sa-i zicem piestata...
Gustul e caisos intens, deci daca nu va plac caisele nu incercati acasa. Aluatul e asemanator cu aluatul de tarta, dar un pic mai moale si pufos.
Nivel de dificultate: incepatori
Timp de pregatire: vreo ora
Ustensile: o tava de tarta cu diametru de 28 cm, dar merge si una rotunda normala de 26 cm si niste hartie de copt
Portii: vreo 8 daca nu manci portii duble
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 300 g faina
- 3 linguri zahar
- 180 g unt, rece si taiat in bucati mici
- 3 linguri apa foarte rece
Pentru umplutura:
- 750 g caise
- 50 g zahar
- 2 - 4 linguri marmelada preferabil de portocala, dar merge si de caise (desi e putin, marmelada se simte destul de intens in umplutura, daca vreti sa se simta mai bine caisele, reduceti cantitatea de marmelada)
- 2 linguri de ceva nuci/alune macinate, preferabil migdale sau alune de copac
- 2 linguri de ceva pentru decorat, de exemplu felii de migdale
- 3 linguri zahar tos
- 1 lingura lapte
- 1 galbenus de ou
Mod de preparare:
Se amesteca faina, zaharul si untul pana se obtine un amestec faramitos. Cu ... o lingura de lemn? Chestia aia cu care faci pireul de cartofi? Cel mai fain ar fi un KitchenAid.
In cel mai rau caz, jumatatea mai buna poate fi si ea folosita pe post de KitchenAid. Apoi se adauga apa rece si se face din amestec un aluat. Aluatul trebuie pus 30 de minute la frigider.
Se incalzeste cuptorul la 200 de grade.
Se pune o foaie de copt in tava (da, aici oamenii nelenosi ar zice sa ungi tava cu unt si sa nu pui hartie de copt, dar n-am timp de prostii din-astea si la prajituri de genul asta nu conteaza deloc).
Pentru umplutura se spala, curata si taie in fasii caisele. Se adauga intr-un bol si se amesteca cu zaharul, marmelada si linguritele de migdale macinate.
Dupa ce s-a racit aluatul se intinde cica pana are un diametru de 50 cm si o grosime de 50 mm. Mie mi-a iesit o grosime de vreo 30 mm si un diametru de vreo 30-40 cm. Ideea e sa fie mai mare cu vreo 10 cm ca tava ca apoi sa poti indoi surplusul de aluat peste umplutura.
Aici incepe partea complicata a parjiturii, trebuie cumva sa pui aluatul in tava. In reteta zice sa rulezi un pic aluatul pe sucitor si sa-l ridici cu sucitorul si sa-l pui in tava. La asa un aluat subtire s-ar putea sa nu iasa tocmai cum trebe. Eu am intins aluatul pe o foaie de copt si la sfarsit am pus iar o foaie de copt peste aluat si tava deasupra si atunci am intors tot.
Daca sunteti super profesionisti o sa va iasa aluatul asa de rotund:
Eu am furat poza asa ca daca stiti cum se face asa de rotund aluatul, ziceti-mi si mie va rog.
Daca sunteti super profesionisti o sa va iasa aluatul asa de rotund:
Dupa ce a ajuns cumva aluatul in tava se impunge aluatul peste tot cu o furculita. Apoi se pune umplutura peste aluat si la sfarsit se indoiae aluatul peste umplutura asa incat sa mai ramana doar o gaura la mijloc neacoperita.
Se amesteca galbenusul cu lignura de lapte si se unge aluatul pe deasupra cu amestecul acesta. Apoi se presara feliile de migdale peste aluat(se pun migdalele mai ales in zonele unde e urat aluatul sa nu vada nimeni) si zaharul tos(are mama niste zahar tos care nu se topeste nici sa-l bagi la 1000 de grade, ala ar fi bun aici, singura utilizare care pot sa mi-o imaginez pentru zaharul ala).
Se pune tava la cuptor pentru 35-40 de minute pana se rumeneste frumos aluatul si se coace umplutura.
Poate fi servit cu frisca cu putina aroma de vanilie. Sau frisca cu putina esenta de rom.
Comments