Spaghetti alla Carbonara
Nu stiu daca toata lumea e ca mine, dar uneori mi se pune pata pe un fel de mancare si incerc atatea retete pentru mancarea respectiva pana gasesc versiunea care sa ma multumeasca. Asta inseamna: in fiecare sambata mancam X pana nu mai putem.
Chiar asa s-a intamplat cu pastele Carbonara, am incercat in fiecare sambata, timp de o luna, alta reteta si am ajuns la concluzia ... ca toate sunt uimitor de la fel... da, aici simt indignarea iubitorilor de mancare italieneasca...
... dar sa incepem cu inceputul.
Cred ca la spaghetti Carbonara se gandeau oamenii cand au inventat termenul de 'comfort food'. Ce poate fi mai bun de mancat intr-o seara friguroasa cand te intorci obosit si deprimat de la lucru? Bineinteles, o portie de 'toate necazurile dispar' Carbonara.
Istoria spaghetelor carbonara este una zbuciumata deoarece nimeni nu stie de unde au aparut si incotro se duc.
Exista diferite teorii legate de originea lor:
- au aparut la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial cand soldatii americani si-au impartit proviziile de oua si bacon cu localnicii care nu prea aveau ingerdiente din-astea fancy. Aceasta teorie e infirmata de anumiti oameni care au mancat paste Carbonara si inainte de razboi.
- se presupune ca pastele erau mancarea preferata a 'carbonarilor', oamenii care faceau carbune din lemne arse, vara prin paduri. Aceasta teorie e sustinuta de Sophia Loren, care povesteste ca in timp ce filma prin Roma s-a intalnit cu niste carbonari si i-au facut spaghetti Carbonara si a fost extrem de delicios si atunci a inclus si ea reteta in cartea ei de bucate. Dar intrebarea este: de unde aveau oamenii prin paduri oua si cum se pastrau ouale alea pe caldura?
- alta teorie zice ca piperul care se presara peste paste seamana cu carbunele si de acolo vine numele de 'carbonara', dar pe vremurile alea costa bani multi sa detii piper si cert e ca spaghetti Carbonara e un fel de mancare simplu, pregatit si mancat de oamenii saraci.
Oricare ar fi explicatia, oamenii de stiinta la care le e foame au ajuns la concluzia ca: nu exista dovezi scrise pentru existenta spaghetelor Carbonara inainte de anii 1940 si ca reteta provine din regiunea din jurul Romei.
Exista sute de feluri de a prepara acest tip de spaghete. 'Puristii' sustin ca spaghetele Carbonara se fac cu branza pecorino. Pecorino pentru ca provine din Lazio(Roma) de unde provine si reteta(pecorino se face din lapte de oaie). Deci a nu se folosi parmezan, care e din lapte de vaca si provine din regiunea Emiglia Romana(papilele mele gustative sunt din nou destul de naive si nu prea simt nicio diferenta intre cele doua feluri de branza). In ceea ce priveste tipul de carne care trebuie folosit, tot puristii sustin ca trebuie folosit 'guanciale' care e un fel de carne din obrazul porcului si nu pancetta care e din burta de porc. Unii chiar sustin ca trebuie folosit doar galbenusul si nu si albusurile pentru a nu face din greseala paste cu omleta. Last but not least, a nu se folosi smantana, usturoi si in nici un caz (sacrilegiu) mazare.
Prima reteta care am incercat-o si contine ingrediente complicate precum vin si smantana, e versiunea Nigellei Lawson de aici. Inca nu am papile asa dezvoltate ca sa simt diferentele sublime aduse de aceste ingrediente. Dar, cinste Nigellei, ies niste paste delicioase si ea ne invita sa facem pentru 2 persoane 500g de paste, si sa luam un bol cu noi seara in pat sa mancam, inainte de culcare. Trebuie sa-ti placa o femeie care are o astfel de relatie cu mancarea si nu incearca sa te convinga sa mananci brocolli.
Apoi am incercat reteta asta de la Antonio Carluccio, un cunoscut bucatar italian, recomandat de Jamie Oliver. Reteta e destul de simpla, fara smantana si e usoara si buna, doar cu cantitatile s-a cam zgarcit. 220 grame pentru doua persoane, really? Poate daca o mananci intre doua feluri de mancare.
Si am mai incercat si altele, printre care una doar cu galbenus de oua(din nou nu se prea simte absenta albusurilor, doar sosul trebuie diluat cu apa in care au fiert pastele ca e mai solid) si alta care sa fiu sincera nici nu mai stiu ce continea si ce nu continea.
Si am mai incercat si altele, printre care una doar cu galbenus de oua(din nou nu se prea simte absenta albusurilor, doar sosul trebuie diluat cu apa in care au fiert pastele ca e mai solid) si alta care sa fiu sincera nici nu mai stiu ce continea si ce nu continea.
Concluzia mea: dupa atatea incercari am decis ca mie-mi place sa le fac asa (predominant cum le face Antonio):
Ingrediente:
- 330 g spaghete din faina integrala (ca sa putem manca mai multe cu constiinta impacata)
- 40 g de ceva carne afumata si sarata de porc (mie-mi place baconul ca se face crocant)
- 2 linguri ulei de masline
- 1 catel de usturoi (sau 2 daca va place mult usturoiul)
- 3 oua
- 75 g pecorino sau parmezan (aici e totusi important sa fie una dintre cele doua tipuri de branza, chiar se simte diferenta la sfarsit daca pui cascaval)
- piper negru proaspat macinat (si aici se simte diferenta intre piperul proaspat macinat si cel gata macinat)
- 1/4 lingurita chilli uscat si macinat (optional)
- 1 lingura de patrunjel proaspat tocat (optional)
- 2 pahare de vin alb sa-l bei in timp ce mananci (optional)
Mod de preparare:
- Se pun pastele la fiert intr-o oala cu apa cu sare si se lasa cat scrie pe pachet sau cat va place/pana sunt gata.
- Intre timp se pune baconul la prajit intr-o tigaie cu uleiul de masline. Se lasa 4, 5 minute pana incepe sa devina crocant apoi se pune usturoiul pisat deasupra si se mai lasa 2 minute.
- Intr-un vas se bat putin ouale si se pune piperul, chilliul si branza rasa marunt deasupra si se amesteca bine.
- Cand sunt gata pastele, se scurg(aici puteti sa pastrati o cana cu apa in care au fiert pastele. Apa in care au fiert pastele o sa contina amidon si poate fi folosita la sos, pentru a-l face mai lichid/cremos) si se pun in tigaia cu baconul si se amesteca bine (se poate si invers, sa puneti baconul in oala cu pastele :-)).
- La sfarsit se toarna amestecul de oua peste si se amesteca bine. Daca nu e destul de cremos amestecul se toarna putin din apa in care au fiert pastele si se amesteca din nou bine pana se obtine consistenta dorita. (daca s-au racit prea tare pastele si nu se mai face sosul cum trebuie, adica mai cremos si nu apos, se poate pune oala cu paste inapoi pe foc foarte mic si se amesteca atata timp pana se mai ingroasa un pic sosul. Daca-i focul prea tare se face bineinteles omleta din sos)
- Se serveste cand inca e cald, unii spun ca cel mai bine pe farfurii incalzite, dar intrebarea mea e cine are timp sa-si incalzeasca farfuriile? Si se pune si niste patrunjel peste.
N-am folosit deloc sare pentru ca branza si baconul sunt deja sarate, dar gustati la sfarsit si daca mai trebuie sare, atunci puneti putina sare :-).
Alta concluzie la care am ajuns e ca iti poti da seama de calitatea unui restaurant asa-zis 'italienesc' dupa spaghetele carbonara. Daca primesti niste penne cu un sos dubios de alb si mazare, precis nu ai nimerit unde trebuie.
Dupa atat scris despre paste mi s-a facut foame. Pofta buna!
Dupa atat scris despre paste mi s-a facut foame. Pofta buna!
Comments